Se întâmplă la pompă și ”lovește” toți șoferii din Românii: nu ai mai plătit niciodată atât
În timp ce noi ne certăm pe care se vaccinează și care nu se vaccinează, prețurile au explodat în fiecare colț al României pentru carburanți, iar dezastrul abia a început. Benzina și motorina vor ajunge în octombrie la un nivel record.
Foarte mulți români continuă să fie ”vrăjiți” de criza politică, de cine ne conduce în locul căruia. Între timp, inflația crește, prețurile la gaze naturale și benzină au explodat, dobânzile bancare cresc și era doar o chestiune de timp până când această realitate să se vadă și la pompă. Inevitabilul pare să se petreacă deja.
Prețul la benzină și motorină: azi e șase, mâine e șapte
Nu mai există niciun carburant în România care să se vândă la pompă cu sub șase lei litrul. Versiunile premium de combustibil vor ajunge în această lună peste 7 lei. Această realitate este cât se poate de probabilă, în contextul în care carburanții s-au scumpit cu până la 19 bani pe litru.
Ca de obicei, de vină nu este Ghiță care își bagă 10 litri de benzină când strânge niște bani, ci marii producători de petrol care au scumpit barilul cu scopul cât se poate de previzibil de a-și recupera pierderile din 2020.
Analiștii au tras concluzia previzibilă, că aceste scumpiri vor ajunge să se resimtă în luniile viitoare în tot ce vom cumpăra pentru viața de zi cu zi. ”Nu am mașină, nu mă interesează scumpirile la benzină”. Nu a fost niciodată valabilă afirmația respectivă și nici acum nu este. Valoarea carburantului se reflectă în tot ce consumăm, de la pâine, la jucării.
Trendul a început la mijlocul anului trecut, când s-au relaxat pentru prima oară restricțiile. Un plin de benzină costă acum cu 40 de lei mai mult decât atunci. Totul a plecat de la petrol. „Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8 la sută. Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei, mai mult decât luna trecută. Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm și folosim în viața de zi cu zi”, a spus.Adrian Negrescu, analist economic. Conform experților, va dura puțin până ajunge la 7 lei litru, maxim câteva săptămâni.